Nevro-aksonska distrofija (NAD) - španski vodni pes

Nevro-aksonalna distrofija (NAD) je avtosomno recesivna bolezen, ki se pojavlja pri španskih vodnih psih in še nekaterih drugih pasmah psov. NAD lahko opišemo kot nevrodegenerativno bolezen centralnega in perifernega živčnega sistema. Prizadeti španski vodni psi kažejo različne nevrološke motnje vključno z nepravilno hojo, vedenjske motnje (otopelost, živčnost...) in inkontinenco, ki se lahko pojavi v kombinaciji z nenadzorovanim iztrebljanjem.

Hahn in sodelavci so v svoji raziskavi poročali, da se NAD pri španskih vodnih psih pojavi že zgodaj v razvoju. Nevrološke motnje so se pojavile že pri starosti od 6 do 11 mesecev in so bile tako hude da so morali pse iz študije evtanazirani pri starosti 12 do 23 mesecev.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen TECPR2

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.