Obremenitvena metabolična miopatija (EIMM/CNM)

Obremenitvena metabolična miopatija (EIMM) je dedna mišična bolezen. Klinični znaki vključujejo bolečine v mišicah, ki jih povzroča vadba, rabdomiolizo, slabo prenašanje telesne vadbe in šibkost. Doslej je bila bolezen opisana le pri nemških lovskih terierjih. Prizadetih psov ni mogoče uporabiti za lov, saj se kmalu po obremenitvi zgrudijo in razvijejo tetraparezo ali tetraplegijo. Med temi epizodami imajo prizadeti psi rjavkasto obarvan urin, vendar pa ne kažejo srčnih ali pljučnih simptomov. EIMM prizadene tako samce kot samice. Simptomi so posledica genetske okvare, ki povzroča pomanjkanje encima. Prizadeti encim sodeluje pri oksidaciji maščobnih kislin, ki je ključni proces za proizvodnjo energije.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen ACADVL

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.