Osteogenesis imperfecta (OI) - zlatni retriever

Osteogenesis imperfecta (OI) je nasljedna bolest karakterizirana iznimno krhkim kostima i zubima. Klinički znakovi uključuju bol, spontane frakture kostiju i frakture zuba, zglobne hiperleksije i smanjenu gustoću kosti na radiografiji. Zubi su vrlo tanki i krhki, inače normalne veličine. Kod bolesnih pasa, klinički znakovi javljaju se u prvih nekoliko tjedana života. OI karakterizira znatno smanjenje formiranja koštane mase (osteopenija i dentinopenija) uslijed kvarova kod stvaranja kolagena tipa I. Kolagen tip I predstavlja 90% organskog materijala kostiju, tetiva i zuba. Jer kolagen daje strukturu i elastičnost ovim organima, nedostaci dovode do krhkosti. Osteogenesis imperfecta može biti u rasponu od blage do teške i simptomi se razlikuju od jednog do drugog psa.

Nasljeđivanje: autosomno dominantno opširnije

Mutacija: gen COL1A1

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

48,80 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.