Paroksizmalna diskinezija (cPxD)

Dedne pasje paroksizmalne diskinezije (cPxD) so heterogena skupina ponavljajočih se gibalnih motenj, ki se razlikujejo po trajanju, pogostosti in sprožilcih epizod. cPxD so opisali pri več pasmah psov, vključno z border terierjem, Chinookom, angleškim buldogom, dobermanom, škotskim terierjem in mehkodlakim pšeničnim terierjem (SCWT). Pri SCWT so epizode dolge od nekaj minut do >4 ure, njihova pogostost pa variira od 1 vsakih nekaj dni do >10/dan. Klinični znaki se slabšajo s starostjo. Bolezen se pojavlja enako pogosto pri samcih in samicah in se kaže s hitrim upogibanjem in iztegovanjem zadnjih okončin. V nekaterih hudih epizodah so prizadete tudi sprednje okončine.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen PIGN

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.