Paroksizmalna z aktivnostjo povzročena diskinezija (PED)

Paroksizmalna z aktivnostjo povzročena diskinezija (PED, Paroxysmal Exercise-Induced Dyskinesia) je nevrološko stanje pri šetlandskih ovčarjih, za katero so značilne epizode nehotenih gibov, ki trajajo od minut do ur. Klinični znaki se lahko začnejo med aktivnostjo ali med počitkom in so običajno posledica razburjenja ali stresa. V nekaterih primerih lahko vroče vreme povzroči intenzivnejše klinične znake, ki jih običajno zamenjamo za epileptične napade. Znaki se pogosto pojavijo v starosti od 3 do 7 mesecev, ko se pri prizadetih psih pojavijo epizode ataksije s hipermetrijo in hipertonijo vseh okončin, distonija, kifoza in nošenje glave v nizkem položaju. Laboratorijski testi lahko kažejo na blago laktacidozo in laktaturijo, blago občasno zvišanje serumske kreatin kinaze in hipoglikemijo, medtem ko mišična biopsija lahko pokaže blago atrofijo mišičnih vlaken tipa II. Posebna prehrana (brez glutena, brez žitaric, z nizkim glikemičnim indeksom in visoko vsebnostjo triptofana), zmanjševanje stresa in v nekaterih primerih zdravljenje z antiepileptičnimi zdravili lahko vodi v delno zmanjšanje ali popolno prekinitev distoničnih epizod in omogoča kakovostno življenje.

Dedovanje: domnevno avtosomno dominantno (še v raziskavah) - preberi več

Mutacija: gen PCK2

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.