Primarna luksacija leče (PLL)

Pri psih je dedno obolenje znano pod imenom primarna luksacija leče (PLL), poznan že več kot 75 let. Obolenje se pogosto pojavlja pri terierjih in nekaterih drugih terierjem sorodnih pasmah. Pri večini primerov PLL klinično ne zaznamo vse do stopnje pri kateri je očesna leča že močno premaknjena iz običajne pozicije. Če se leča premakne v sprednji segment očesa lahko to hitro privede do glaukoma in izgube vida. Gre za okvaro suspenzornih ligamentov, ki normalno fiksirajo lečo v pravi poziciji. Premik leče v drugem očesu običajno sledi čez nekaj tednov ali mesecev. Ultrastrukturne spremembe suspenzornih ligamentov so vidne že pri 20 mesecu starosti, medtem ko je bolezen klinično zaznavna med 3 in 8 letom starosti psa.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen ADAMTS17

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.