Prirojen hipotiroidizem (CHG) - Francoski buldog

Prirojen hipotiroidizem z golšavostjo (CHG) je dedna avtosomno recesivna bolezen, ki prizadene ščitnico. V večini primerov se CHG pojavlja pri odraslih živalih, včasih pa se pojavi tudi v neonatalnem obdobju. Prizadene različne pasme psov, vključno s španskim vodnim psom, foks terierjem, tenterfieldskim terierjem in francoskim buldogom. Nepravilna aktivnost specifičnih beljakovin vodi do nezadostne ravni ščitničnih hormonov, kar se kaže v simptomih, kot so počasnejši razvoj, hipotiroidizem, povečanje ščitnice in znaki, ki jih skupaj imenujemo kretenizem. Mladiči kažejo znake neaktivnosti, zapoznelo odpiranje oči in ušesnih kanalov. Francoski buldogi kažejo nekaj nenavadnih fenotipskih značilnosti s skoraj normalno epifizno osifikacijo in zaprtjem, kar je v nasprotju z drugimi pasmami psov, ki kažejo zapoznelo zapiranje dolgih kosti in epifizno osifikacijo.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen TPO

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

54,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.