Prirojene očesne malformacije (CEM)

Očesne malformacije so lahko posledica okoljskih ali genetskih dejavnikov. Pri zlatih prinašalcih so opazili novo obliko CEM za katero je značilna enostranska ali dvostranska displazija mrežnice in/ali hipoplazija vidnega živca. V nekaterih hujših primerih je pse potrebno evtanazirani zaradi obojestranskih sprememb na očeh, agresivnosti ali drugih hudih kliničnih znakov. Pri zlatih prinašalcih s CEM so odkrili mutacijo v genu SIX6. Ta gen proizvaja beljakovino z znano vlogo pri razvoju oči.

Dedovanje: avtosomno dominantno z nepopolno penetranco.

Mutacija: gen SIX6

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.