Napredujoča atrofija mrežnice (CNGA1-PRA)

Napredujoča atrofija mrežnice (PRA) je dedna bolezen za katero je značilna postopna degeneracija fotoreceptorskih celic (paličic in čepkov) v mrežnici, ki vodi v postopno izgubo vida. Pojavlja se pri mnogih pasmah psov v različnih oblikah, ki se po kliničnih znakih med seboj ne razlikujejo. Pri Shetlandskih ovčarjih je bila odkrita oblika PRA imenovana CNGA1-PRA. V povprečju se klinični znaki pojavijo pri 5 letih starosti (2-11 let). Pri tej pasmi se pojavlja še dodatna oblika degeneracije mrežnice (SPR), ki napreduje počasneje in ne prizadene vida tako močno. Za to obliko genetski test ne obstaja.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen CNGA1

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.