Progresivna atrofija retine (GUCY2D-PRA)

Bolesti mrežnice u pasa mogu se podijeliti na progresivne, stacionarne i razvojne. Progresivna atrofija retine (PRA) je skupina degenerativnih bolesti koje zahvaćaju oči i uzrokuje sljepoću kod pasa. PRA je bezbolno stanje u kojem se funkcija fotoreceptorskih stanica s vremenom pogoršava. Bolest počinje smanjenom sposobnošću dobrog vida noću. Poznata su dva glavna oblika bolesti: rani oblik, koji se prvi put otkriva kod štenaca u dobi od 2-3 mjeseca, i kasni oblik, koji se dijagnosticira kod odraslih pasa u dobi od 3-9 godina. Klinički znakovi u oboljelih pasa mogu uključivati: proširene zjenice, nenormalno reflektirajuće oči kada su izložene svjetlu, stvaranje katarakte u očima, nevoljkost ulaska u tamna područja. Bolest se nasljeđuje autosomno recesivno.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen GUCY2D

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Novo

Cijena:

54,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.