Pasja multifokalna retinopatija 3 (CMR3)

Pasje multifokalne retinopatije (CMR) so skupina dednih očesnih bolezni. Bolezni iz te skupine so opisane pri mastifom sorodnih pasmah (CMR1), psih pasme Coton de Tulear (CMR2) in pri Laponskih jelenarjih (CMR3). CMR1 najdemo pri različnih pasmah psov, medtem ko sta CMR2 in CMR3 zaenkrat dokazana samo za eno pasmo psov. Čeprav ima podobne klinične simptome, primerljive s CMR1 in CMR2, naj bi CMR3 temeljil na drugačnem molekularnem mehanizmu. CMR3 se kaže v sivi, rjavi ali rožnati subretinalni tekočini v očesu, odstopanju mrežnice in generalizirani progresivni atrofiji mrežnice. Multifokalna retinopatija se pojavlja v starosti od 9 mesecev do 2 let. Posamezne lezije na očesu lahko sčasoma izginejo. Večina psov s CMR3 ima tipičen fenotip, medtem ko lahko nekateri pacienti razvijejo neznačilen fenotip multifokalne displazije mrežnice ali generalizirane degeneracije mrežnice.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen BEST1

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.