Razcep neba (CLPS)

Razcepljeno nebo je genetsko podedovana kraniofacialna okvara, ki med drugimi pasmami prizadene tudi novoškotske prinašalce. Okvaro povzroči motnja v razvoju sekundarnega neba, ki je kostna struktura med nosno in ustno votlino, kar ima za posledico razpoko v ustnem nebu. Razcep neba spremljajo neenakomerna poravnava zgornje in spodnje čeljusti, krajše mandibule, slabo razvit ali odsoten nosni pretin in posteriorno postavljen jezik. Prizadeti psi kažejo težave pri hranjenju, z velikim tveganjem za aspiracijsko pljučnico zaradi vstopa hrane v sapnik. Motnja se manifestira v zgodnjih fazah razvoja zarodka.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen DLX6

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.