Odvzem vzorcev pri pticah

Genetske teste je mogoče izvesti iz vzorca peresa, jajčne lupine ali krvi. Pomembno je, da so sveže odvzeti.

Odvzem vzorcev:

  • PERESA: Izpulimo vsaj 5 normalno razvitih peres na prsnem delu ali na hrbtu papige. Za test niso primerna odpadla peresa, peresa iz repa, letalna peresa velikih ptičev in peresa, ki so zlomljena in nimajo tulca.
  • JAJČNA LUPINA: Jajčno lupino odvzemite takoj po izvalitvi. Ne dotikajte se tkiva v notranjosti jajčne lupine, saj je to pomembno za izvedbo genetskega testa. Pošljite le dele jajčne lupine, ki niso onesnaženi z izločki. Pred pošiljanjem naj se jajčna lupina posuši (cca. 24ur).
  • KRI: Kri vam lahko odvzame veterinar (v epruveto z antikoagulantom ali 70% etanolom) oziroma jo odvzamete sami iz krvavečega peresa ali kremplja (popivnate s vpijajočim papirjem- neobarvan papirnat robček ali brisača, ga posušite in pošljete)

Pravilno odvzete vzorce shranite posamezno v aluminijasti foliji ali plastični vrečki. Vzorce po odvzemu shranite v hladilniku oziroma jih takoj pošljite v laboratorij. Zelo pomembno je, da so vzorci sveži in poslani čim hitreje. Vzorci morajo biti jasno označeni. Potrebno je oddati spletno naročilo ali pisni laboratorijski obrazec na katerem navedete vaše podatke, oznake vzorcev, vrsto ptice in številko obročka. Izpolnjen obrazec natisnete in ga pošljete skupaj z vzorci.

 

Kontaktirajte nas

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.