Senzorična nevropatija (SN)

Senzorična nevropatija pri borderskih ovčarjih je huda nevrološka bolezen, ki jo povzroči degeneracija senzoričnih in motoričnih živčnih celic. Klinični znaki se začnejo pojavljati med 2 in 7 meseci starosti. Vključujejo progresivno proprioceptivno ataksijo z občasnim klecanjem tac, hiperekstenzijo okončin in samo-poškodbene rane na distalnih delih okončin. Običajno so bolj prizadete prednje okončine. V nekaterih primerih se pojavlja inkontinenca in v poznejših fazah bolezni regurgitacija.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen FAM134B

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.