Dry eye curly coat syndrome (CKCSID)

CKCSID ali tudi sindrom 'dry eye curly coat' je dedna bolezen, ki prizadene pretežno oči, kožo in kremplje psov. Nekateri bolezenski znaki so lahko izraženi že ob rojstvu, preostali klinični znaki pa se izrazijo v večini v zgodnjih fazah življenja psa. Že ob rojstvu lahko pri prizadetih psih opazimo nenormalen kožuh (grob/kodrast), znake keratokonjunktivitisa sicca (KCS) (suho oko) in manjšo telesno konstitucijo od sorojencev iz istega legla. Pri prizadetih psih zaradi zmanjšanja proizvodnje solz in solznega filma na očesu pride do nastanka sluzavega očesnega izcedka v hujših primerih pa lahko pride tudi do razjede roženice. Že v prvih mesecih lahko opazimo napake na kožuhu vključno z odpadanjem dlake, kar lahko povzroči da se pes pogosto praska. V zgodnji odrasli dobi psa se na blazinicah nog pojavi povečan nastanek keratina, nenormalna rast krempljev, bolečina lahko pa tudi ohromelost. V odrasli dobi zaznamo po trebuhu povečano pigmentacijo in povečano količino keratina na koži. Prizadeti psi pogosto trpijo tudi za zobnimi boleznimi.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen FAM83H

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.