Sindrom tresočih mladičev (Shaking puppy syndrome - SPS) - hipomielinacija

Sindrom tresočih mladičev (Shaking puppy syndrome - SPS) ali sindrom hipomielinacije (HS) je bolezen, za katero je značilna izrazito nizka količina mielinacije ali njena odsotnost v aksonih centralnega živčnega sistema (CNS). SPS je bil opisan pri ljudeh in tudi pri psih pasme dalmatinec, bernski planšar, Chow-Chow in Weimaranec. Vzrok za SPS ni znan pri vseh pasmah. Pri psih pasme Weimaranec je bila odkrita mutacija, ki so jo povezali z SPS. Simptomi se pojavijo med 12. in 14. dnevom starosti. Psi razvijejo generaliziran tremor, ki se lahko med živalmi razlikuje po stopnji. Tremor se ne pojavlja, ko mladiči mirujejo ali spijo. Po 3 do 4 mesecih se intenzivnost tremorja zmanjša, vendar se pri nekaterih živali ohrani fino tresenje zadnjih okončin.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen FNIP2

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.