Sindrom ujetih neutrofilcev (TNS)

Sindrom ujetih neutrofilcev (TNS) je avtosomno recesivno obolenje, ki se pojavlja pri pasmi Borderski ovčar. Bolezen so prvič zaznali pri živalih iz Avstralije in Nove Zelandije v 90 letih prejšnjega stoletja. Bolezen se manifestira kot znatno zmanjšanje neutrofilcev v periferni krvi in kot hiperplazija mieloidnih celic v kostnem mozgu. Zaradi hude neutropenije so prizadeti psi pogosto podvrženi življensko ogrožujočim infekcijam, ki pogosto vodijo v prezgodnjo smrt. Vendar pa je zanesljiva diagnostika sindroma zelo težka saj do sedaj še ni vzpostavljenih vseh kliničnih značilnosti tega sindroma razen neutropenije, hkrati pa so zaradi pogostih in kroničnih infekcij lahko pravi simptomi sindroma modificirani.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen VSP13B

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.