Stargardtova bolest (STGD)

Stargardtova bolest je očna bolest koju karakterizira degeneracija retine i autosomno recesivno nasljeđivanje. Zahvaćeni su štapići i čunjići u retini, koji su važni za vid pri normalnom i slabom osvjetljenju. STGD je prvi put otkriven kod labradora. Vidna funkcija im je poremećena pri dnevnom i slabom osvjetljenju, ali još uvijek zadržavaju dio vida tijekom života. Zjenice su šire na dnevnom svjetlu. Funkcija štapića je bolje očuvana u odnosu na čunjiće. Primjetan je pad broja fotoreceptora. Očni pregled može pokazati slabljenje krvnih žila retine kod oboljelih pasa. STGD nastaje zbog mutacije koja utječe na proteine ​​koji su odgovorni za normalno funkcioniranje fotoreceptorskih stanica retine.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen ABCA4

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

54,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.