X - vezana napredujoča atrofija mrežnice (XL PRA)

Napredujoča atrofija mrežnice (PRA) pri psih je skupina genetsko heterogenih dednimi boleznimi mrežnice, ki jih lahko opišemo z napredujočo degeneracij in na koncu celično smrtjo fotoreceptorjev. X-vezano napredujočo atrofijo mrežnice (XL PRA) je oblika vezana na X kromosom. Ob rojstvu imajo psi normalno mrežnico. Prvi klinični znaki se pojavijo po 6 mesecih starosti, ko se pojavi degeneracija celic paličic zato se najprej pojavi nočna slepota. Sledi prizadetost celic čepkov, ki ima za posledico popolno slepoto psa tudi v pogojih optimalne osvetljenosti (podnevi). Popolna slepota se pojavi pri starosti od 4 let naprej. Simptomi vključujejo slabšanje centralnega vida in posledično slab nočni vid, fotofobijo, kratkovidnost in na koncu slepoto.

Dedovanje: X-vezano recesivno - preberi več

Mutacija: gen RPGR

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.