Ksantinurija tipa II (varianta 3)

Dedna ksantinurija je bolezen, ki jo povzroča prekomerna količina ksantina v urinu, ki se lahko obori v obliki mikroskopskih kristalov ksantina, kar povzroči nastanek sečnih kamnov in sekundarne poškodbe ledvic. To stanje je lahko prirojeno ali pridobljeno (povzročeno z zdravili; alopurinol). Klinični znaki običajno vključujejo inkontinenco, pogosto uriniranje v majhnih količinah, naprezanje pri uriniranju in kri v urinu. Zaradi prevelike količine ksantinov se v mehurju tvorijo ksantinski uroliti (kamni), ki jih je v nekaterih primerih potrebno kirurško odstraniti. Omenjeni znaki se lahko razvijejo v kateri koli starosti od približno 7 tednov dalje. Ksantin je presnovni stranski produkt presnove purina, zato je za zmanjšanje tveganja za nastanek kamnov priporočljivo, da prizadeti psi uživajo hrano z nizko vsebnostjo purinov in povečajo dnevni vnos vode, da se izognejo nadaljnjim zapletom, kot je bolezen ledvic.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen MOCOS

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Novo

Cena:

54,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.