Dedna gluhost

Dedna gluhost (PTPRQ) je prirojen sindrom izgube sluha in vestibularne disfunkcije, ki prizadene dobermane. Klinični znaki bolezni se pojavijo zelo kmalu po rojstvu. Prizadete živali lahko kažejo popolno ali delno gluhost. Pri prizadetih živalih je vidna progresivna nevroepitelna kohlearna degeneracija, za katero  je značilna izguba slušnih senzornih celic v notranjem ušesu. Mladiči imajo simptome vestibularne bolezni, ki vključujejo ataksijo, nenavadno hojo, pomanjkanje mišične koordinacije, nagibanje glave in hojo ali korake v krogih.

Dedovanje: avtosomno recesivno -preberi več

Mutacija: gen PTPRQ

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.