Dedna gluhost (EOAD) - Rottweiler

Dedna gluhost je zelo razširjena med več pasmami psov. Izrazi se pri različni starosti, z različnimi kliničnimi simptomi in zaradi različnih genetskih vzrokov. Dedna izguba sluha, opisana pri psih pasem rottweiler, je identificirana kot različica LOXHD1. Ta različica je posledica mutacije v genu, ki je odgovoren za normalno delovanje mehanosenzoričnih celic v ušesnem polžu (del notranjega ušesa, ki vsebuje senzorični organ za sluh), kar povzroči propadanje dlačic notranjega ušesa in gluhost. Ta različica je specifična za pasmo rottweiler, vendar jo lahko najdemo tudi pri psih mešancih s predniki rottweiler. Izguba sluha običajno postane očitna ob rojstvu ali v prvih nekaj tednih življenja in napreduje v popolno dvostransko gluhost. Prizadeti psi ne kažejo drugih kliničnih simptomov.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen LOXHD1

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.