Nasljedna gluhoća (EOAD) - Rottweiler

Nasljedna gluhoća vrlo je česta među nekoliko pasmina pasa. Manifestira se u različitim životnim dobima, različitim kliničkim simptomima i zbog različitih genetskih uzroka. Nasljedni gubitak sluha opisan u pasa Rottweilera identificiran je kao varijanta LOXHD1. Ova varijanta je uzrokovana mutacijom gena odgovornog za normalan rad mehanosenzornih stanica u pužnici (dijelu unutarnjeg uha koji sadrži osjetilni organ za sluh), što uzrokuje gubitak dlaka u unutarnjem uhu i gluhoću. Ova je varijanta specifična za pasminu Rottweiler, ali se može naći i kod križanih pasa s podrijetlom Rottweilera. Gubitak sluha obično postaje vidljiv pri rođenju ili unutar prvih nekoliko tjedana života i napreduje do potpune obostrane gluhoće. Oboljeli psi ne pokazuju druge kliničke simptome.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen LOXHD1

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

54,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Pogodno za pasmine
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.