Levkoencefalomielopatija (LEMP)

Pasja levkoencefalomielopatija (LEMP) je dedna nevrodegenerativna motnja, ki prizadene belino centralnega živčnega sistema. Za motnjo je značilna razgradnja mielina v belini  možganov in hrbtenjače. Prizadeti psi kažejo simptome šibkosti, neusklajenosti namernih gibov (ataksija), nenormalne (hipermetrične) hoje, vlečenja tac in izgube zavestne propriocepcije, občutka za položaj telesa in gibanja. Glede na to, da je LEMP progresivna motnja, se prej omenjeni simptomi sčasoma poslabšajo, kar pogosto povzroči nepremičnost v nekaj mesecih po pojavu. Povprečna starost začetka je med 1 in 4 leti.

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen NAPEPLD

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.