Primary Open Angle Glaucoma (POAG)

Glaukomi su skupina bolesti koje karakterizira povećanje intraokularnog tlaka i posljedično umiranje stanica retine i optičkog diska. ''Primary Open Angle Glaucoma'' (POAG) kod bigla je nasljedna bolest za koju je karakterističan povećan intraokularni tlak u oba oka. Simptomi postaju vidljivi između 8 i 16 mjeseci starosti. Kada se tlak u oku povećava, očne jabučice se povećaju i postaju bolne. Tipični simptomi su bol, crvenilo, suzenje i treptanje oči. Ako se bolest ne liječi, povećan pritisak u oku uzrokuje oštećenje vidnog živca, što dovodi do gubitka vida. U većini pasa sa POAG dođe do luksacije leće u dobi od 2,5 godine.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen ADAMTS10

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

52,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.