Progresivna atrofija retine (PRA-PRCD)

Progresivna atrofija mrežnice je nasljedna bolest koja se pojavljuje kod brojnih pasmina i u različitim oblicima. Progresivna degeneracija štapića i čunjića je degeneracija fotoreceptora i pojavljuje se kod različitih dobnih skupina. Genetsko oštećenje vodi do degeneracije stanica retine u oku. Prvo se pojavi oštećenje stanica štapića i noćna sljepoća. Potom slijedi oštećenje stanica čunjića te nastupi potpuna sljepoća i u uvjetima optimalne osvijetljenosti (dan). Bolest se obično pojavi u ranoj mladosti ili u ranim odraslim godinama. Vrijeme nastanka bolesti je varijabilno i ovisi o pasmini.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen PRCD

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

56,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.