Spinocerebelarna ataksija (SCA)

Spinocerebelarna ataksija (SCA) in pozno nastopajoča ataksija (LOA) pri psih sta napredujoči bolezni, ki povzročata nekoordinirano hojo in izgubo ravnotežja. Bolezni sta rezultat postopne disfunkcije delov živčnega sistema v malih možganih, ki koordinira gibanje. 

Klinični znaki pri spinocerebelarni ataksiji se v večini primerov pojavijo med 2 in 6 mesecem starosti in so podobni simptomom pozno nastopajoče ataksije (LOA). Najpogostejši simptomi so neusklajena hoja, težave z gibanjem ali v nekaterih primerih popolna izguba sposobnosti gibanja. Za razliko od LOA se pri SCA lahko pojavijo krči in miokimija (spontana kontrakcija mišic). V kasnejših fazah, ko je bolezen že napredovana, je potrebno nekatere pse evtanazirati. 

Dedovanje: avtosomno recesivno - preberi več

Mutacija: gen KCNJ10

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Preprečevanje bolezni: preberi več

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.