Distrofija čunjića i štapića tip 1 (cord1 – PRA / PRA - crd4)

Većina bolesti mrežnice kod pasa s poznatom mutacijom pripada skupini degeneracija štapića i čunjića koje se nazivaju progresivne atrofije retine (PRA). Za ovu skupinu bolesti je karakteristično, da prvo dolazi do smrti štapića, koji u kasnijoj fazi slijedi i smrt čunjića. Za razliku od PRA kod degeneracije čunjića i štapića prvo dođe do smrti čunjića koji tek u kasnijoj fazi slijedi smrt štapića. Distrofija čunjića i štapića tip 1 (cord1-PRA) bila je povezana s mutacijom u genu RPGRIP1 kod pasa pasmine jazavčar. Najraniji klinički znakovi pojavljuju se u dobi od šest mjeseci. U starosti 40 tjedana fotoreceptorska funkcija metodom ERG više nije primjetljiva. Jedna studija je izvijestila, da se bolest ne razvija kod svih životinja sa homozigotnom mutacijom, stoga se smatra, da su u razvoj bolesti uključeni dodatni genetski mehanizmi. Svi psi koji razviju bolest imaju mutaciju.

Nasljeđivanje: autosomno recesivno opširnije

Mutacija: gen RPGRIP1

Genetski test: Metoda koja se upotrebljava za testiranje je iznimno precizna i omogućava razlikovanje prijenosnika, zdravih i bolesnih životinja. Testiranje se može obaviti u bilo kojoj dobi.

Sprječavanje bolesti: opširnije

Uzorak: Krv u EDTA (1.0 mL) ili bris sluznice na sterilnim četkama. Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Cijena:

54,00 €

  • Možete naručiti besplatan komplet za uzimanje uzoraka.
  • Za svaku životinju potreban je samo jedan uzorak, čak i ako naručujete nekoliko testova.
  • Uzorci se spremaju radi mogućnosti naručivanja dodatnih testova.
  • Nudimo stručnu pomoć u tumačenju rezultata.
Čini se da upotrebljavate stariji preglednik koji nije u potpunosti podržan! Za bolje i korisničko iskustvo upotrijebite jedan od sljedećih internetskih preglednika ili preglednik kojim se trenutačno služite ažurirajte na najnoviju verziju.