Lokus I

Lokus I pri psih vpliva na izražanje rdečega pigmenta pheomelanina in na ta način nadzira njegovo  intenzivnost. Recesivni alel na lokusu I je odgovoren za kremno, kremno belo in čisto belo barvo dlake.

Pri psih na barvo dlake vplivata dve vrsti pigmenta: eumelanin in pheomelanin. Eumelanin je temen pigment in je odgovoren za izražanje črne barve, pheomelanin pa je rdeč pigment. Lokus I povzroči tako imenovano ''ekstremno redčitev'' rdečega pigmenta pheomelanina. Mutacija na lokusu I ne vpliva na temen pigment eumelanin, zato se črna barva dlake izraža ne glede na genotip lokusa I.

Čisto bela barva dlake je pri nekaterih pasmah posledica ekstremne redčitve pheomelania (lokus I) in odsotnosti eumelanina (e/e genotip na lokusu E). Psi z čisto belo barvo dlake niso albini saj ohranijo pigmentacijo smrčka, kože, očesnih vek, ustnic in blazinic.

Kljub temu, da je bela barva dlake pri veliko pasmah psov posledica genotipa i/i na lokusu I, obstaja verjetnost, da obstajajo dodatni aleli, ki vplivajo na izražanje kremne do bele barve dlake.

 

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

44,01 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.