Maligna hipertermija (MH)

Maligna hipertermija je bolezen skeletnih mišic, ki se izrazi ob  izpostavitvi hlapljivim anestetikom in depolarizacijskim mišičnim relaksantom. Bolezen je dobro poznana pri ljudeh in prašičih, prav tako pa je bila dokumentirana pri psih. V primeru prejetja zgoraj opisanih anestetikov lahko pes s predispozicijo za hipertermijo doživi tahikardijo, hipertermijo, povečano nastajanje ogljikovega dioksida in smrt v kolikor z anestezijo ne prekinemo. Posredovanje z uporabo agonistov za sproščanje kalicijevih kanalčkov kot je dantrolen, je učinkovito pri zaviranju tega sindroma pri psih. Pri večini psov z maligno hipertermijo opazimo le zmerno acidozo in minimalno mišično rigidnost.

Dedovanje: avtosomno dominantno - preberi več

Mutacija: gen RYR1

Genetski test: Metoda, ki se uporablja za testiranje je izjemno natančna in omogoča razlikovanje med prizadetimi, nosilci in zdravimi živalmi. Test se lahko izvede pri katerikoli starosti.

Vzorec: Polna kri odvzeta v EDTA (1,0 ml) ali bris ustne sluznice odvzet s sterilno ščetko. Podrobne informacije o vzorčenju lahko najdete tukaj.

Cena:

52,00 €

  • Naročite lahko brezplačen material za odvzem vzorca.
  • Za 1 žival je potreben 1 vzorec, tudi če naročite več testov.
  • Vzorce živali hranimo za možnost naročila dodatnih testov.
  • Nudimo strokovno pomoč pri razlagi rezultatov.
Primerno za pasme
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.